vineri, 23 august 2013

CONSTANTIN PILIUTA un pictor de Aur

În 1977 Constantin Piliuță a pictat un tablou care îl avea pe Nicolae Ceaușescu în prim plan, cu BurebistaȘtefan cel MareMircea cel Bătrân în fundal.
Un tablou care cu siguranta explica prin ce au trecut artistii romani in anii de Aur ai Comunismului unde daca doreai sa ai expozitii trebuia sa pictezi si pe marele Ceausescu.



Dan Hatmanu pictor si grafician roman

Unul dintre cele mai controversate tablouri a fost cel în care cuplul Elena Ceaușescu și Nicolae Ceaușescu ciocnește un pahar cu vin roșu cu domnitorul Ștefan cel Mare, care scoate din tablou o mână în care ține un pahar. Probabil era in luna Ianuarie de ziua lui Ceausescu pentru ca este trecuta luna Ianuarie pe calendarul din spatele lui Ceausescu.


duminică, 18 august 2013

Suzana Bantas - pictor

BANTAS SUZANA. Nascuta in 28 mai 1922 la Focsani - Vrancea ( zodia gemeni ). Parinti profesori. Liceul " Oltea Doamna", Facultatea de Drept - Iasi ; Academia de Belle-Arte - Iasi si Bucuresti. Diploma de pictura cu prof. I. Marsic si Jean Steriade, Bucuresti, 1946 ; Facultatea de Medicina Generala Bucuresti, absolvita in 1958. Medic specialist Urgente medico-chirurgicale - 1965. Membru UAP, Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor "Ion Tuculescu" din 1973. Expozitii de grup si personale din 1938, la Salonul Oficial 1947, colectii. Publica recenzii de carte si cronici plastice si muzicale in saptamanalul: "Viata Medicala" ( director, dr. M. Mihailide ). Traducator cu prof. Andrei Bantas. 

Dan Ialomiteanu (1899-1979)

Dan Ialomiteanu (1899-1979) 

Ialomițeanu își adaptează pictura cu exactitate la motivul reprezentat, transmiţând prin intermediul cromaticii exuberante, propriile-i sentimente de bucurie în faţa naturii. Strada bătătorită de vreme şi soare devine personajul principal al întregii opere la care celelalte elemente compoziţionale se racordează. Tătăroaiaca reprezentată cu spatele indică privitorului direcţia ce trebuie urmată în desluşirea mesajului compoziţional. 


Eugen Dragutescu

Eugen Drăguțescu (19 mai 1914Iași - †1993Roma) a fost un artist plastic român, pictor și grafician. Asemenea multor personalități care au plecat din țară și s-au stabilit pe alte meleaguri, Eugen Drăguțescu a fost pentru multă vreme exclus din lucrările de specialitate editate în România.



Stefan Caltia

Stefan Caltia nascut la 15 Mai 1942, Ștefan Câlția și-a expus operele în numeroase expoziții în NorvegiaElvețiaȚările de JosDanemarca și, bineînțeles, în România. Picturile sale au fost achiziționate de către, printre altele, Muzeul de Artă Contemporană[1] din Oslo, Norvegia, Muzeul de artă fantastică de la GruyèreElveția, precum și de către Muzeul Național de ArtăMuzeul Național de Artă ContemporanăMuzeul Brukenthal din Sibiu.


Marcel Chirnoaga (1930-2008)

Marcel Chirnoaga (1930-2008)





Artistul Marcel Chirnoagă a realizat, de-a lungul vieții sale, peste 3.000 de lucrări, excelând în desenegravuri, picturi și sculpturi, fiind în același timp și autorul celei mai importante opere românești de la sfârșitul secolului al 20-leaciclul de gravuri "Apocalipsa".

Emil Ciocoiu

Emil Ciocoiu, nascut la Targu Jiu la 13 Septembrie 1948.
Pictorul a absolvit Facultatea de pictură a Insitutului Grigorescu din Bucureşti la clasa profesorului Gheorghe Şaru, în 1974. S-a impus ca unul dintre cele mai promiţătoare talente ale generaţiei sale. Perspectiva unor restricţii din partea regimului îl fac să aleaga stabilirea în Germania, în 1980. Locuind la Aachen, unde soţia sa, violonista Rodica-Daniela Ciocoiu cântă la prestigioasa Filarmonică din localitate, Emil Ciocoiu şi-a clădit o prestigioasă carieră internaţională, pornind şi de la deschiderea ideatică propusă de pictura sa. În 2002 expune la sediul NATO din Bruxelles iar în 2006, comisarul european pentru extindere de atunci, Olli Rehn, participă la vernisajul expoziţiei Emil Ciocoiu de la Palatul Berlaymont, sediul Comisiei Europene. Ambele expoziţii susţineau eforturile românilor de a se integra în prestigioasele organizaţii euro-atlantice. În 1996, revine pentru prima dată pe simezele din România, cu o grandioasa expoziţie organizată in sălile Muzeului Naţional de Artă al României. Expune anual în perioada 2007-2011, la sala Galateca a Bibliotecii Central Universitare. La împlinirea vârstei de 60 de ani, în 2008, lucrările sale ajung pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca şi cele ale Muzeului de Artă din Craiova. Lista expoziţiilor Emil Ciocoiu din întreaga lume este impresionantă iar lucrările sale se află în mari colecţii private sau publice: Galeria Naţională a Chinei – Ludwig Foundation for International Art din Beijing,  Ludwig Foundation for International Art and Understanding din Aachen, Colecţia Casei Regale a Iordaniei, Colecţia Casei Regale a Olandei, Museo di Arta Sacra din Chioggia, Colecţia Per Mattson din Suedia, Colecţia Engelbrecht din Germania, Colecţia Walter Haas din Belgia, Muzeul Naţional de Artă a României, muzeele de artă din Craiova, Cluj şi Slobozia.